Domowy - najlepszy!
Mowa tutaj o chlebie, który możesz upiec w piekarniku.
Wypiek Twój nie będzie zawierał konserwantów, sztucznych barwników ani polepszaczy smaku, a i tak powinien każdemu zasmakować ;) Kolejnym plusem jest to, że będziesz mogła dodać do niego swoje ulubione ziarna.
SKŁADNIKI:
*ZACZYN
- 5 dag drożdży,
- 100 ml letniego mleka.
- 1 łyżeczka cukru,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
Wszystkie składniki rozmieszać w 0,5 litrowym garnuszku i pozostawić do wyrośnięcia.
*CIASTO
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 litr przegotowanej letniej wody,
- łyżka oleju,
- 5 dag nasion słonecznika,
- inne ziarna według uznania: płatki owsiane, sezam, otręby pszenne, nasiona chia itp.
WYKONANIE:
______________________
Składniki na ciasto włożyć do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, wlać przegotowaną wodę. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż do podwojenia jego objętości.
Z tej porcji ciasta możemy otrzymać 2 chleby (robione w dużych keksówkach) albo 3 małe (wyłożone w małych keksówkach).
Keksówki posmarować olejem i obsypać sezamem (lub innymi nasionami). Wyrośnięte ciasto przełożyć do form, górną powierzchnię zwilżyć wodą za pomocą pędzelka i posypać np. nasionami słonecznika. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny ( w celu ponownego wyrośnięcia).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni Celsjusza. Na dół postawić naczynie z wodą, aby piekarnik zaparował. Wstawić formy i piec około godziny, aż skórka chleba się zarumieni.
Po upieczeniu lekko przestudzony chleb wyjąć z formy i pozostawić na kratce do wystygnięcia.
UWAGA:
Gdy położymy chleb bezpośrednio np. na drewnianej desce, to para wodna na zetknięciu chleba z deseczką może spowodować jego oklapnięcie.
Przebieg zdjęć z wykonania chleba znajdziecie poniżej.
Jeśli ktoś skorzysta z tego przepisu to życzę SMACZNEGO! ;)
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam domowe chleby i postanowiłam podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem. Jeżeli z niego skorzystacie to dajcie znać w komentarzu! ;)
Z czym najczęściej jem ten wypiek? Prosto po upieczeniu spożywam go samego bez żadnych dodatków. A jeśli o kanapki chodzi to moją ulubioną wersją są z majonezem i jajkiem.
***
Teraz sesja się zbliża, dlatego moja aktywność na blogu spadnie, ale kto za mną trochę zatęskni może znaleźć mnie na Instagramie! :)
A Wy pieczecie czasami chleby w domu? Jakich nasion dodałabyś do tego wypieku? :)
domowe wypieki są najlepsze! <3
OdpowiedzUsuńZapraszam http://locastrica.blogspot.com/
Jeszcze nie piekłam chleba ale nic straconego! :D Wygląda smakowicie, na pewno dodałabym płatki owsiane i sezam! :) I też uwielbiam kanapki z jajkiem i majonezem, właśnie takie zrobiłam sobie dziś na śniadanie. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńJejku podkradam przepis! <3
OdpowiedzUsuńZnakomicie wygląda - i pewnie tak samo smakuje ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś bardzo często piekliśmy w moim domu własny chleb, ale jakoś już przestaliśmy, głównie z braku czasu.
Pozdrawiam i obserwuję
momentofdreamsheart.blogspot.com
Ależ on wygląda. Od razu ma się ochotę wypróbować Twój przepis. Ja bardzo rzadko robię sama chleb, ale na szczęście moi rodzica czasami rozpieszczą nas takimi wypiekami :) Domowy chleb według mnie smakuje najlepiej i do tego ten piękny zapach roznoszący się po całym domu. Nie do opisania. Jego jedyny minus - znika w ekspresowym tempie i ciężko mu się oprzeć ;) Kiedyś na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPrzez bardzo, bardzo długi czas robiłam w domu chleb - teraz chyba do tego wrócę :) melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńpare razy mi sie zdarzylo samej upiec w domu chleb ;) co do nasion to niestety nie moge dodawac ani orzechow, ani slonecznika ze wzledu na moje uczulenie, a tak to bym dodala pestki dyni, soje, siemie, chia ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
zapraszam! JUST EMSi (wspólna obserwacja? zostaw u mnie w komentarzu, że mnie obs a ja zrobię to samo)
Oj, no wiadomo, że jak masz uczulenie, to nie dodasz takich nasion. Z pestkami dyni ciekawy pomysł, może kiedyś dodam :)
UsuńMam napisane pod komentarzami, żeby nie pytać o wspólną obserwację. Zapewne gdybyś zaobserwowała to bym się odwdzięczyła ;) Jednak ja tego pierwsza nie zrobię.
Nigdy jeszcze nie piekłam chleba własnoręcznie. Muszę kiedyś spróbować, zapowiada się pysznie i zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńcosska-life.blogspot.com/
Haha, z chlebem to ja miałam przygody.. a raczej moja mama, zawsze wychodziły zakalce, nie wiem być może przez zakwas. Ale na pewno nie spoczniemy na poszukiwaniu dobrego przepisu! :D
OdpowiedzUsuńclaudia-ss.blogspot.com
W tym akurat nie robi się tego zakwasu ;) Nam też raz wyszedł zakalec, ale to dlatego, ze mama dodała za dużo oleju i położyła chleb na deseczkę. Chleb zaparował i oklapnął :(
UsuńMoże w tym tkwi problem.
Najlepszy chleb domowy jaki kiedykolwiek jadłam, był na naturalnym zakwasie. Ale te na drożdżach też są OK, robimy je sami, więc wiemy co jemy.. szczególnie chodzi mi o pieczywo "wypiekane" na miejscu.. w 99% z ciasta mrożonego (Bóg wie kiedy zrobionego i ile czasu zamrożonego)!
OdpowiedzUsuńTwój chlebek wygląda przepysznie!!
Akurat jeśli o chleb domowy chodzi to wolę ten drożdżowy ;) Ciocia zrobiła kiedyś na zakwasie i nie smakował mi za bardzo. A ten to bym mogła sama zjeść w całości :D
UsuńUwielbiam domowe chlebki, a zwłaszcza po wyjęciu z piekarnika, kiedy są cieplutkie i tak pięknie pachną! Korzystam z bardzo podobnego przepisu do Twojego. C:
OdpowiedzUsuńTen przepis to modyfikacja dwóch różnych przepisów ;p
UsuńAhh, aż mi się przypomniało, jak moja Babcia piekła chleb... Aż chyba ją poproszę, żeby zrobiła, a ja jej w tym pomogę. :) Twój wygląda bardzo smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńA, dziękuję :) Czasami wygląda lepiej. Ten się za mocno przypiekł i nie wyrósł aż tak bardzo.
Usuńbardzo lubię takie przepisy, a chleb robiony w domu mmm najlepszy;)
OdpowiedzUsuńjustbasicstyle.blogspot.com
Moja mama robi chleb domowy, coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńTwój chlebek też wygląda bardzo smakowicie ;)
_____________
pisane-atramentem.blogspot.com
o mniam. musze skorzystac z przepisu :) chlebek wygląda przepysznie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńclaudiyye.blogspot.com
Wygląda przepysznie, jednak nie mogę się skusić ze względu na mąkę pszenną, muszę sama piec chleb, jednak z użyciem innych mąk :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że natrafiłam na ten przepis, bo może wreszcie zrobię taki chleb. Myślę o tym od dawna, ale wciąż brak mi czasu. Może latem, lipiec, sierpień, wtedy powinnam go mieć więcej. Całość przepisu brzmi tak, że może dam radę :D
OdpowiedzUsuńAkurat w tym przepisie nie ma nic skomplikowanego ;) Możesz dać później znać jak Ci chlebek wyszedł :D
UsuńChleb przygotowywany samodzielnie jest najsmaczniejszy!
OdpowiedzUsuń