O WITAMINIE A:
Witamina A bierze udział w większości zasadniczych funkcji naszego organizmu. Odgrywa szczególną rolę w procesie widzenia, prawidłowej funkcji skóry, tkanki kostnej, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, działa korzystnie na włosy i paznokcie.
Najwięcej witaminy A znajduje się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, ale jej źródłem są również niektóre owoce i warzywa. Szczególnie te o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu, a także zielone liście warzyw. Warzywa i owoce zawierające witaminę A: marchewka, dynia, pomidory, sałata, rzeżucha, brokuły, sałata, zielony groszek, pomarańcze, morele, śliwki i wiśnie.
Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Obecność tłuszczy jest więc wskazana do lepszego wchłaniania witaminy A. Oprócz tłuszczy wchłanianie zapewnia: witamina D, B, C, E, cynk, wapń i fosfor.
W przepisie na moją surówkę znajduje się wiele składników, które zawierają substancje pomocne w wchłanianiu witaminy A.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę i dwa jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a 3 jabłka na tarce o grubych oczkach.
Całość dokładnie wymieszać, wycisnąć sok z całej cytryny, dodać łyżkę cukru pudru, przyprawy i dolać oliwy wedle uznania.
Surówka stanowi świetny dodatek do drugiego dania (dzięki przyprawom) i ma na tyle wyrazisty smak, że może być również samodzielną przekąską :)
SMACZNEGO!
Witamina A bierze udział w większości zasadniczych funkcji naszego organizmu. Odgrywa szczególną rolę w procesie widzenia, prawidłowej funkcji skóry, tkanki kostnej, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, działa korzystnie na włosy i paznokcie.
Najwięcej witaminy A znajduje się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, ale jej źródłem są również niektóre owoce i warzywa. Szczególnie te o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu, a także zielone liście warzyw. Warzywa i owoce zawierające witaminę A: marchewka, dynia, pomidory, sałata, rzeżucha, brokuły, sałata, zielony groszek, pomarańcze, morele, śliwki i wiśnie.
Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Obecność tłuszczy jest więc wskazana do lepszego wchłaniania witaminy A. Oprócz tłuszczy wchłanianie zapewnia: witamina D, B, C, E, cynk, wapń i fosfor.
W przepisie na moją surówkę znajduje się wiele składników, które zawierają substancje pomocne w wchłanianiu witaminy A.
SKŁADNIKI:
- 1 kg marchewki
- 5 średnich jabłek
- cytryna (do pokropienia)
- łyżka cukru pudru
- oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron (słonecznikowy)
- przyprawy: szczypta Vegety, kminku mielonego, zioła do sałatek.
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę i dwa jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a 3 jabłka na tarce o grubych oczkach.
Całość dokładnie wymieszać, wycisnąć sok z całej cytryny, dodać łyżkę cukru pudru, przyprawy i dolać oliwy wedle uznania.
Surówka stanowi świetny dodatek do drugiego dania (dzięki przyprawom) i ma na tyle wyrazisty smak, że może być również samodzielną przekąską :)
SMACZNEGO!
A.
Witaj uwielbiam surówki z marchwi :) Jednak nie mogę nigdzie znaleźć takiej typowej surówki z marchwi, jak dają w restauracji, jest miękka marchewka, nie za słodka, rozpływa się w ustach, posiada delikatny marchwiowy sos, uwielbiam ją ponad wszystko, ale nie znalazłam na nią przepisu. Czy twoja właśnie jest taka jak ją mniej więcej opisałam ? :)
OdpowiedzUsuńAż się rozmarzyłam czytając ten opis ;) Niestety moja raczej nie jest taka jak opisałaś. Jest delikatna, lecz nie rozpływająca się. Mogę zapytać cioci, która jest kucharką czy zna przepis na taką jak w Twoim opisie.:)
Usuń